Őszi könyvek, őszi hangulatra

Őszi könyvek, őszi hangulatra

Őszi könyvek

A legjobb évszak az olvasásra az ősz! A nappalok egyre rövidebbek, a hosszúra nyúlt estéken, a hűvös esős időben nincs is annál jobb, mint bekuckózva egy jó könyvet olvasni. Bár nem mindenki szereti, de az ősznek is meg van a maga szépsége, amit egy-egy klassz könyv lapjai között élmény olvasni. A nyár vagy a télhez képest nehezebb őszi történetekre bukkanni, de szerencsére néhány írót megihletett. Most néhány ősszel játszódó, őszi hangulatú könyv következik.

Fekete István: Őszi vásár

Egy igazi klasszikus. Fekete István novellás kötetében sok minden helyet kap, gyerekkor, konfliktusok, de legfőképpen a természettel való kapcsolat. Összességében egy boldog gyerekkor rajzolódik ki, amelynek fontos eleme a természet szeretete. A második részben: Az erdő-mező világa, még nagyobb hangsúlyt fektet az élővilágra, a növény és állatvilágot a legapróbb részletességgel mutatja be.  Az író a tőle megszokott gazdagsággal mutatja be hogyan változnak a környezet csodáit, ahogy telnek a hónapok.

Az Ősz megcsóválta a fejét – mert nem szeretett veszekedni – és odább ballagott”.

Természetesen nem csak ősz, hanem valamennyi évszak szerepel a könyvben.

Peter Kerr: Egy ősz Mallorcán

Peter Kerr Sorozata egy-egy évszakban mutatja be a Mallorcát, ebben a kötetben értelemszerűen az ősz kap hangsúlyt.

Egy skót házaspár farmot vásárol Mallorca egy turistáktól mentes részén. A földből próbálnak megélni, narancsot és citromot termesztenek A kezdeti nehézségek után kezd a család beilleszkedni a vidéki élet mindennapjaiba. Peter túlságosan is. Tökéletesen elsajátítja a spanyol mananaságot, amit a felesége egyre kevésbé tolerál. A vicces történeteknek se szeri se száma. Egy kis „harc” a szomszédokkal szúnyogriasztás céljából ecetfürdőznek, találkoznak Mallorca pezsgővedelő gazdag köreivel, eljutnak olyan éttermekbe, ahová egy hétköznapi turista sose tévedne be.

di Robilant, Andrea :Ősz Velencében

1948 őszén Hemingway és negyedik felesége Velencébe látogatnak, hogy megmentsék a válságba jutott házasságukat. Velence, a romantikus város csak ront a helyzeten. A középkorú író egy vadkacsavadászaton első látásra beleszeret a még középiskolás velencei lányba, Adriana Ivancichba. A fiatal lány, az íróra olyan hatással van, hogy az alkotói munkájára, hogy szinte “szárnyakat kap”. A regény ezt a beteljesületlen szerelmet mutatja, az író vívódásaival. Közben néhány érdekességgel is gazdagabb lehetünk, megtudhatjuk, hogy Hemingway több fontos alkotásában is szerepel Adriana alakja, mint pl. az Öreg halász és a tenger.

Jojo Moyes: Párizs szólóban


Jojo Mojes könyve ezúttal egy novellás kötet, szívmelengető történetekből.A Párizsba induló Nellt  cserben hagyja barátja, így egyedül érkezik a világ legromantikusabb városába.
Két párizsi szerelmespár számára, akiket közel egy évszázad választ el, a házasság még csupán szerelmük történetének első fejezete.

“Jojo Moyes páratlan tehetséggel és igen szórakoztatóan ábrázolja a női mindennapokat. Valahogy sikerül neki az a bravúr, hogy a történeteit olvasva előbb majd megszakad a szívünk, aztán végül újjáéled a szerelembe vetett hitünk.” – Sunday Express

Ali Smith: Ősz

Az Ősz Ali Smith Évszak sorozatának  első része. A történet 2016-os brit EU-népszavazás hatásait vizsgálják önálló, de szépen összecsengő történetekben.

A 32 éves Elisabeth minden héten meglátogatja idős barátját, a 101 éves Danielt.  Barátságuk hosszú évek óta tart, mikor még Elizabeth gyerek volt, nagy hatással volt rá a férfi széles látóköre, ahogy irodalomról, művészetről és sok minden másról beszélt..Mialatt a szokásos látogatás zajlik, Nagy-Britannia a népszavazás következményeivel küzd. Ali Smith regénye, a barátságot, a változó világot, szétszakított országot mutatja be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük