Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme

Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme

Történet

Erzsébet osztrák császárnő kultusza máig rendkívüli,  Ausztriában és Magyarországon egyaránt. Élete számtalan írót megihletett.  Daisy Goodwin regénye, Erzsébet angliai útját eleveníti fel.   1875-ben járunk, Sisi Angliába utazik, hogy megtekintsen egy hajtóvadászatot. Az osztrák császárnő szenvedélyes lovas, akinek nehezen akad párja. A kísérőjének szánt Bay Middleton lenne képes arra, hogy tartsa a lépést a vakmerő Sisivel, Bay viszont vonakodik a feladattól. A jóképű katonatiszt, szívesebben legyeskedne a gazdag örökösnő Charlotte Baird körül.  Szeretné elvenni feleségül a lányt, de annak családja nem tartja megfelelőnek a vagyontalan nőcsábász hírében álló férfit.  Egy császárnőnek még sem mondhat nemet, ezért elvállalja, hogy kalauzolja az angol erdőkben.

A 38 éves császárnő szépsége már halványul, de még mindig lenyűgöző. Nem véletlen, hogy Middelton kapitányt is rögtön rabul ejti. A császárnő és a kapitány egyre közelebb kerül egymáshoz, amit Sisi nem is  igyekszik titkolni. A Bayre irányú megkülönböztetett figyelme  bosszantja a császárnő udvaroncait, nem különben az időközben Angliába látogató fiát, Rudolfot. Meddig tarthat a viszony a figyelő szemek előtt? Jár-e a boldogság a császárnénak? Hogy érzi magát legfelsőbb körökhöz „felkapaszkodott” Bay?  Mi lesz Charlottal?

Miért jó elolvasni?

Véleményem szerint  a regény remekül bemutatja, hogyan látta Sisit közvetlen környezete,valamint az angolok. A császárnőt csodálják, de folytonos szabadságvágya, szeszélyes viselkedése  megbotránkozást is kelt. Erzsébet személyisége talán jobban illett volna az angol udvarba, amely valamelyest szabadabb, mint Ferenc József központosított birodalma. Az angol udvarban kevesebb a szerepe a rangoknak, születési előjognak, amit a császárnő annyira gyűlölt.

Érdekes ellentét, ahogyan Viktória királynővel találkozik. Európa két nagyhatalmának uralkodónője nem is különbözhetne jobban egymástól. Míg Viktóriának mindene a politika és a család, addig Sisit fárasztja a protokoll, és nehezen ül meg egy helyben… lételeme a szabadság.

A könyv betekintést mutat az angol arisztokrácia mindennapjaiban, a bálok estélyek világában.

A történelmi regények kedvelőinek mindenképpen egy szórakoztató olvasmány

Mennyire hiteles?

A történelmi regényeknél mindig egy fontos kérdés, hogy mennyi a történet valóságtartalma. Erzsébet valóban járt Anglia és Middelton kapitány volt a kísérője. Viszonyukról nincs pontos információ, annyi bizonyos, hogy Rudolf herceg rettenetesen féltékeny volt Bayre.

A könyv adatai:

Kiadó: HELIKON KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 456

Fordító: Kallai Nóra

Az írónőről:

Daisy Georgia Goodwin   angol író és televíziós producer 1961. december 19-én született Londonban.  Ír és argentin származású. Féltestvére, Jason Goodwin  szintén író. A  Cambridge-i  egyetemen tanult történelmet, majd a BBC-nél kezdett el dolgozni televíziós művészeti asszisztensként.

Marcus Wilford házastársa, két lány gyermek édesanyja.

Legismertebb regénye a Viktória, amely alapján készült az Egyesült Királyság Victoria sikersorozata.

Könyvek Sissiről:

Pataki Allison: Az ifjú császárné

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné

Dániel Anna: Erzsébet királyné

Zsigray Julianna: Erzsébet magyar királyné

Ángeles Caso: Sziszi ​– Egy császárné naplója

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük