Carol S. Dweck: Szemléletváltás – A siker új pszichológiája

Carol S. Dweck: Szemléletváltás – A siker új pszichológiája

Miről is lesz szó?

Miért viselik egyesek jobban a kudarcot, mint mások? Miért mernek egyesek fejlődni, míg mások nem is akarnak változni? Miért van az, hogy vannak akik a nehézségeket érdekes kihívásnak, míg mások leküzdhetetlen akadálynak tartják?

Mi lehet ennek az oka? Miért különbözőek az emberek? A szakemberek is más véleményen vannak. Egyesek szerint a fizikai jegyekre vezethető vissza, koponya mérete, alakja, majd pedig a génekre. Ezek pedig megváltozhatatlanok. Míg mások szerint a nevelés, a környezet is elég fontos. Ugyanakkor napjainkban a tudósok kezdik felfedezni, hogy a gének és a temperamentumunk mellett, a tapasztalás, gyakorlás is sokat számít.

Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem világszerte ismert pszichológiaprofesszora évtizedekig kutatta a siker titkát. Ő a szemléletet tartja a kulcs tényezőnek.

Milyen a szemléletünk? Néhány egyszerű mondatból kiderül:

  1. „Az intelligencia alapvető tulajdonság, amelyet nem lehet jelentősen megváltoztatni.
  2. Az ember tanulhat új dolgokat az intelligencia szintjét nem lehet megváltoztatni.
  3. Akármennyi intelligenciával rendelkezik az ember bármikor jelentősen megváltoztatható.
  4. Az ember élete során alapvetően megváltoztathatja az intelligencia szintjét.”

 Míg az első két pont a rögzült személetre, a 3-4. a fejlődési szemléletre vall.

Miért jó elolvasni?

Mindannyian vágyunk a sikerre. Mégis mi a kulcsa? Mit tehetünk érte? Carol S. Dweck könyvében számos kutatás segítségével az élet különböző területein megmutatja, hogy milyen a szerepe van a fejlődési szemléletnek, vagyis mit jelent, ha képesek vagyunk a változásra. Inspiráló és tanulságos történeteket láthatunk vállalati életben, sportban, iskolában és a párkapcsolatban is egyaránt.

A könyv fontos üzenete, nem az a fontos mik vagyunk, hanem amivé válunk. Érdekes történeteken keresztül láthatunk, hogyan írtak le azóta ismert, sikeres embereket. Jogos volt? Lehetséges. Akkor mégis, hogy értek el sikereket? Valószínűleg azért, mert nem vették örökérvényűnek a kritikát és elfogadták életük ebben a szakaszában valóban nem voltak még  „ott” ahol szerettek volna lenni. Kemény munkával viszont mégis azzá váltak amit elterveztek.

Könyv adatai:

Szerző: Carol S. Dweck

Kiadó: Hvg könyvek

Kiadás éve:2020

Terjedelem: 432

A szerzőről

Carol Susan Dweck amerikai pszichológus,Stanford Egyetem Lewis és Virginia Eaton pszichológia professzora.1942-ben született New Yorkban .1967-ben diplomázott a Barnard College-ban, Ph.D fokozatot szerzett. pszichológiából a Yale Egyetemen 1972-ben. Dolgozott az Illionisi, Harvard, Columbia egyetemen, majd 2004 óta a Stanford egyetemen dolgozik.  Elsődleges kutatási területe, a motiváció és személyiségfejlődés. Dweck férje, David Goldmant, aki nemzeti színházi rendező és kritikus, valamint a Stanford Egyetem Új Színművek Nemzeti Központjának alapítója és igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük